Els vídeos premiats en el concurs #DeMajorVullSerCom denuncien el patriarcat en el Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

  • Ángela Ruíz Robles, Tatiana Afanasyeva i Elena García Armada són algunes de les dones la important contribució de les quals ha sigut visibilitzada en els vídeos guanyadors de la cinquena edició del concurs
  • El lliurament de guardons s’ha celebrat hui, «Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència» a la Sala La Mutant

València (11.02.2022). El concurs de vídeos «De major vull ser com…», organitzat pel centre d’Innovació Las Naves i per la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), ha posat hui el punt final a la seua cinquena edició, en la qual s’han presentat 59 vídeos elaborats per més de 250 estudiants de 39 instituts de tota la Comunitat Valenciana que han participat amb l’objectiu de reivindicar les dones científiques i tecnòlogues.

Uns treballs audiovisuals que mostren el seu desig per denunciar els efectes del sistema patriarcal, que no estimula l’accés de les joves a les carreres científiques, per exemple, com ocorre en àrees com els videojocs o la mecànica.

A l’espera únicament dels resultats de la votació en línia -oberta en aquests moments i fins al 26 de febrer- per a triar el premi del Públic del concurs, el certamen ha entregat aquest matí els guardons en una gala que ha tingut lloc al teatre La Mutant i que ha estat presentada per Helena González Burón, de Big Van Ciència.Els guanyadors i guanyadores d’aquesta edició procedeixen de sis centres escolars repartits per tota la Comunitat Valenciana. Els premis a la Millor Producció Audiovisual han recaigut en la categoria d’ESO/Cicle Bàsic FP en el vídeo «El premi és per a…» de l’IES Biar d’Alacant, i en «De major vull ser el que em propose» de l’IES 9 d’Octubre de Carlet (València) en la categoria de Batxillerat/Cicle Mitjà i Superior FP. També s’ha atorgat un accèssit a «Las cazacientíficas» de l’IES El Cid Campeador de València.

Quant al Premi al Millor Guió ha sigut per a «Yo también soy ciencia» del col·legi San José i Santa Ana de Torrent (València) en ESO/Cicle Bàsic FP; i per a «Aunque seamos pocas» de l’IES Jorge Joan d’Alacant en Batxillerat i Cicle Mitjà/Superior FP.

En la modalitat dels premis al Vídeo més Innovador en la selecció del personatge o col·lectiu, s’han emportat els guardons l’alumnat de l’IES Biar d’Alacant per «Referentes» en la categoria ESO/Cicle Bàsic FP; i «Silenciadas» de l’IES La Mola de Novelda (Alacant) en Batxiller i Cicle Mitjà/Superior FP. En aquesta modalitat s’han entregat dos accèssits: un, en la categoria ESO i Cicle Bàsic FP al vídeo «Dones en la Ciència» de Jules Verne School de Torrent (València), i un altre a l’IES Pere Boïl de Manises (València) per «Alice Guy Blaché».

 

Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència
Carlos Galiana, regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, ha destacat «el compromís de la comunitat educativa amb el concurs #DeMajorVullSerCom i el seu objectiu, que no és un altre que donar el lloc que mereixen a les dones que han sigut invisibilitzades sistemàticament en la ciència i la tecnologia; empoderar les xiquetes i joves i que troben en elles un referent perquè sàpien que juntes i junts continuem derrocant obstacles. I volem reivindicar-ho precisament hui, que coincideix amb el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència».

Per la seua banda, la directora gerent de Fisabio, Mónica Pont, ha insistit que «el dia de hui i el concurs «De major vull ser com…» contribueix a millorar la societat, perquè posa l’accent en els referents femenins i impulsa les futures generacions d’investigadores i tecnòlogues. Com en tots els àmbits de la vida, també en el científic i tecnològic, és fonamental incorporar la visió dels i les joves».

Premi del Públic
El concurs #DeMajorVullSerCom conclourà oficialment d’ací a dues setmanes. Durant aquests quinze dies, i fins al 26 de febrer, s’ha obert una plataforma per a votar el premi del públic, en què qualsevol persona pot participar i votar pel seu vídeo favorit en aquest enllaç: https://a.cstmapp.com/p/933199

Quant a la resta de vídeos premiats, han sigut avaluats per un jurat conformat per Soledad Rubio, directora de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València; Luis Zurano, membre de la Unitat de Comunicació Científica de la Universitat Politècnica de València; Paqui Méndez, directora de Curtmetratges per la Igualtat i directora de l’Associació per la Coeducació, Llúcia Martínez Priego, responsable del Servei de Seqüenciació de Fisabio i divulgadora científica; i Sara Verdú, tècnica I+D+i especialista en Participació i Polítiques d’Igualtat de Las Naves.